Print

Συχνές Ερωτήσεις

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ποιες δαπάνες κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά των διαμερισμάτων και ποιες ισόποσα σε όλους τους ιδιοκτήτες;

Όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, ανεξάρτητα αν αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα ΧΙΛΙΟΣΤΑ της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη.

Κατανομή σε ίσα μερίδια είναι άδικη και παράνομη. Στο σημείο αυτό η νομοθεσία είναι κάθετη και συγκεκριμένη, και μην ακούσετε οποιονδήποτε προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο.

Αν πιστεύετε ότι μια δαπάνη πρέπει να κατανεμηθεί εξ ίσου, αυτό είναι τεκμήριο ότι η δαπάνη αυτή δεν αφορά τα κοινόχρηστα και κατ' επέκταση ούτε τον διαχειριστή. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να αφορούν εγκαταστάσεις ή εξαρτήματα που ενώ είναι τοποθετημένα έξω από την ιδιοκτησία, ωστόσο αποτελούν μέρος της. Π.χ. ηλεκτροβάνα, μετρητές θέρμανσης και ύδρευσης κ.α.

Εξαιρείται η περίπτωση όπου έχει γίνει αντίθετη ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο, και η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Ποιος καθορίζει τα χιλιοστά συμμετοχής των ιδιοκτησιών στις δαπάνες;

Συνήθως ο μηχανικός που σχεδιάζει την πολυκατοικία, φτιάχνει και τον πίνακα "Οριζόντιας Ιδιοκτησίας" του ακινήτου. Ο πίνακας αυτός περιέχει τα στοιχεία κάθε διαιρεμένης ιδιοκτησίας του ακινήτου, όπως εμβαδόν, όγκος, αναλογούντες κοινόχρηστοι χώροι, ποσοστό επί του οικοπέδου κ.α. Στον ίδιο πίνακα καθορίζεται και η συμμετοχή κάθε ιδιοκτησίας στις κοινές δαπάνες του κτιρίου. Ο πίνακας αυτός είναι μέρος του συμβολαίου πού υπογράφεται από τον αγοραστή κατά την αγορά της ιδιοκτησίας και δεν μπορεί να μεταβληθεί παρά μόνο με συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών και με νέα συμβολαιογραφική πράξη.

Γιατί υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες κοινοχρήστων;

Κάθε ιδιοκτησία δεν έχει την ίδια συμμετοχή σε όλες τις δαπάνες. Ανάλογα με το είδος της δαπάνης διαφέρει και το πόστο συμμετοχής κάθε ιδιοκτησίας σ' αυτή. Ένα διαμέρισμα π.χ. του 5ου ορόφου έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις δαπάνες ασανσέρ από ένα ίσου μεγέθους διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Η δαπάνη θέρμανσης σε μία πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης, δεν είναι μόνο ανάλογη με το μέγεθος του διαμερίσματος αλλά και με τις ώρες πού κάθε διαμέρισμα άναψε το καλοριφέρ του.

Για τον λόγο αυτό η οριζόντια ιδιοκτησία κατατάσσει τις δαπάνες σε κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο τους, ώστε να γίνεται δικαιότερη κατανομή τους στις ιδιοκτησίες.

Έχουμε ένα κενό διαμέρισμα στην οικοδομή μας. Τι ποσοστό επί των κοινοχρήστων δαπανών πρέπει να πληρώνει;

Εάν η οικοδομή έχει κανονισμό τότε ακολουθούμε ότι αναφέρεται στον κανονισμό. Εάν όχι, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/29 είναι αδιάφορο αν γίνεται χρήση του διαμερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένο. Παρ’ολα αυτά ο νόμος αυτός μπορεί να παραβλεφθεί στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Είμαι ο διαχειριστής μιας οικοδομής, και θα ήθελα το γραφείο σας να αναλάβει την έκδοση των κοινοχρήστων δαπανών. Τι χρειάζεται να προσκομίσω;

Εάν η οικοδομή σας έχει κεντρική θέρμανση χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, χρειάζονται τα τετραγωνικά μέτρα και το όνομα του κάθε διαμερίσματος. Στην περίπτωση που υπάρχουν ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές χρειάζεται επιπλέον και η μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης την οποία θα πάρετε από τον εργολάβο της οικοδομής σας . Αντίγραφο του κανονισμού λειτουργείας της πολυκατοικίας και πράξεων που τροποποιούν ή αντικαθιστούν αυτόν .Πρακτικά των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών .Αλληλογραφία , λογαριασμούς , αποδείξεις πληρωμών και γενικώς κάθε σχετικό προς τη διαχείριση . Κλειδιά κεντρικής εισόδου και κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας και αποθεματικό ποσό για πάγια προκαταβολή κοινών δαπανών και θέρμανσης .

Τι γίνεται αν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;

Αν κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στην συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες ενίοτε φτάνουν και στα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης που δυστροπεί καλείται να εξοφλήσει το ποσό προσαυξημένο με τα έξοδα είσπραξης του, τους τόκους υπερημερίας και την ποινική ρήτρα αν προβλέπεται τέτοια από τον κανονισμό.

Μπορεί ένα διαμέρισμα να μην κάνει χρήση π.χ. του Ανελκυστήρα και να μην συμμετέχει στην αντίστοιχη δαπάνη;

Όχι. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τι είναι το πάγιο θέρμανσης;

Ακόμα και στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης, ένα μέρος του πετρελαίου κατανέμεται όχι λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατανάλωση και τα χιλιοστά θέρμανσης, όπως φαίνεται από τον τύπο υπολογισμού θέρμανσης, αλλά αποκλειστικά ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης κάθε διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα θα χρεωθεί με ένα (μικρό) μέρος του πετρελαίου πού καταναλώθηκε ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου την θέρμανση του. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον το σύστημα θέρμανσης μιας πολυκατοικίας έχει βελτιστοποιηθεί για την θέρμανση χώρων συγκεκριμένου όγκου. Αν χρησιμοποιείται για μικρότερους χώρους δεν λειτουργεί με τους βέλτιστους όρους και άρα υπάρχει σπατάλη καυσίμου.

Δεύτερο και σημαντικότερο: Ένας χώρος πού δεν θερμαίνεται λειτουργεί σαν μια ψυχρή μάζα πού απορροφά θερμότητα από τις γειτονικές ιδιοκτησίες με αποτέλεσμα αυτές να χρειάζονται περισσότερο καύσιμο για να θερμανθούν.

Πώς γίνεται η κατανομή της δαπάνης του πετρελαίου;

Ο τρόπος καταμερισμού των δαπανών κεντρικής θέρμανσης έχει καθοριστεί από την τεχνική οδηγία του ΤΟΤΕΕ Αρ. 2427/1983 η οποία θεσπίστηκε με το από 7/11/85 Π.Δ. (ΦΕΚ 63/ Τεύχος Δ')

Από τις δαπάνες θέρμανσης αυτές πού αφορούν την συντήρηση ή την επισκευή του συστήματος θέρμανσης, κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά (ποσοστό) του κάθε διαμερίσματος στην κατηγορία θέρμανσης. Τα χιλιοστά αυτά είναι ανάλογα τον όγκο του κάθε διαμερίσματος. Σήμερα οι μηχανικού για τον καθορισμό των χιλιοστών αυτών λαμβάνουν υπ' όψιν τους όχι μόνο τον όγκο αλλά και τις θερμικές απώλειες κάθε διαμερίσματος λόγω ανοιγμάτων, εξωτερικών επιφανειών, τύπου μόνωσης και άλλων παραμέτρων

Όσον αφορά την δαπάνη πετρελαίου, αυτή κατανέμεται ανάλογα με τον τύπο θέρμανσης κάθε πολυκατοικίας:

  • Πολυκατοικίες ΧΩΡΙΣ αυτονομία θέρμανσης

Στις πολυκατοικίες με θέρμανση αυτού του τύπου η δαπάνη πετρελαίου θέρμανσης κατανέμεται όπως και η δαπάνες επισκευών κλπ του συστήματος σύμφωνα με τον τύπο:

Κ= Π*

Όπου:

Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.

Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.

Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος.

 = Το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων.

Διαιρούμε δηλαδή το ποσό που θέλουμε να κατανείμουμε με το άθροισμα των χιλιοστών όλων των διαμερισμάτων και πολλαπλασιάζουμε το πηλίκο με τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος για να βαρούμε την συμμετοχή του.

  • Πολυκατοικίες ΜΕ αυτονομία θέρμανσης με ωρομετρητές

Ένα ποσοστό του καταναλωθέντος πετρελαίου (αν έτσι ορίζεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας) κατανέμεται ανάλογα με τα χιλιοστά κάθε ιδιοκτησίας. Το υπόλοιπο κατανέμεται ανάλογα με τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας σε συνάρτηση με τις ώρες χρήσεως της θέρμανσης από το αντίστοιχο διαμέρισμα σύμφωνα με τον τύπο:

Κ= Π*

Όπου:

Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.

Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.

Χδ = τα χιλιοστά του διαμερίσματος.

Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.

 = Το άθροισμα των γινομένων των ωρών επί τα χιλιοστά όλων των διαμερισμάτων.

  • Αυτονομία θέρμανσης με υπολογισμό των θερμικών απωλειών

Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες πού αφορούν την κατανάλωση πετρελαίου κατανέμονται με βάση την μελέτη του Μηχανολόγου Μηχανικού πού έχει σχεδιάσει το σύστημα κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας. Ο Μηχανικός έχει υπολογίσει στην μελέτη του τις σχετικές μεταβλητές οι οποίες χρησιμοποιούνται στον παρακάτω τύπο σε συνάρτηση με τον χρόνο που κάθε ιδιοκτησία χρησιμοποιεί την θέρμανση, ως ακολούθως:

Κ= Π* 

Όπου:

Κ = η ζητούμενη κατανάλωση του διαμερίσματος σε Ευρώ.

Π = η συνολική κατανάλωση πετρελαίου της πολυκατοικίας σε Ευρώ.

εi = ο συντελεστής επιβάρυνσης του διαμερίσματος.

fi = ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης του διαμερίσματος.

Ωδ = ή μέτρηση του διαμερίσματος το διάστημα πού μας ενδιαφέρει.

 = Το άθροισμα των γινωμένων των ωρών επί συντελεστές επιβάρυνσης όλων των διαμερισμάτων.

Η οικοδομή μας έχει κεντρική θέρμανση με ατομικούς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές σε κάθε διαμέρισμα. Εάν ένα διαμέρισμα είναι κενό ή δεν ανάβει καθόλου τη θέρμανση, σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται καθόλου στο ποσό του πετρελαίου;

Όχι. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί τη θέρμανση ή όχι, το κάθε διαμέρισμα επιβαρύνεται με το πάγιο, το οποίο προκύπτει απο τους συντελεστές θέρμανσης του διαμερίσματος που αναφέρονται στη μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης της οικοδομής.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τι συμβαίνει επιτέλους με τις θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή;

Η πιλοτή της πολυκατοικίας ακόμα και για παλαιές πολυκατοικίες είναι κοινόχρηστη και κοινόκτητη. Με πρόβλεψη στην οριζόντια ιδιοκτησία της οικοδομής η πιλοτή μπορεί να χωριστεί σε χώρους στάθμευσης οι οποίοι να δοθούν για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Όμως ακόμα και στην περίπτωση αυτή, ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μισθώσει ή να πωλήσει την χρήση της θέση σε κάποιον που δεν έχει ιδιοκτησία στην ίδια πολυκατοικία.

Σε περίπτωση πού η χρήση των χώρων στάθμευσης δεν καθορίζεται στην οριζόντια ιδιοκτησία αυτή μπορεί να καθοριστεί με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή και γενικά στους ανοικτούς χώρους μιας πολυκατοικίας δεν μπορούν να περιτοιχισθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για χρήση άλλη από την προβλεπόμενη.

Οι κλειστοί χώροι στάθμευσης στα ισόγεια, υπόγεια ή άλλου, εφόσον προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, αποτελούν χωριστές ιδιοκτησίες και άρα δεν ισχύουν τα παραπάνω.

 

 

Πηγή: koinoxrista24.gr